dijous, 20 de gener del 2011

Recursos 2.0 Les Fan Ficcions


EL MÓN DEL FANFIC I LES SEVA APLICACIÓ AL MÓN DE L’ENSENYAMENT

He estat xafardejant per la xarxa per posar-me al dia en això dels FANFIC. Finalment m’he decidit per TOP FANFICS i és aquí on he ingressat per fer els meus “pinitos”.
Us he de dir que m’ha semblat un món ple de possibilitat per aplicar a les classes. Després parlaré de la meva experiència i d’algunes idees que se m’han acudit, però ara vull parlar-vos de com accedir-hi i de què es pot fer:
-Doneu-vos d’alta omplint les caselles del registre.
-Una vegada a dins veureu al marge esquerre un índex on proposen totes les categories que són de lo més variades:
-Aventures, drama, educatius, assajos, epistolar, fanfiction (amb les seves pròpies subcategories), fantasia, humor, històrics, microrelats, novel•la negra, policíacs, poesia, psicològic, realista, reflexió, religió, romàntic, satíric, sci-fi, surrealisme, suspens, terror...
-Una vegada creat el compte trobareu un espai per editar el vostre perfil, per publicar articles, l’arxiu amb les vostres publicacions les quals podeu modificar o esborrar sense problemes, una biblioteca on penjareu els vostres favorits, també hi ha un foro encara que t’has d’obrir un altre compte, i un bloc des de on establir contacte amb els administradors i penjar altre tipus d’informacions relacionades. També et faciliten una eina que es diu BBCode per personalitzar els teus escrits i penjar fotos o vídeos. També pots comentar els articles dels altres i puntuar-los.
Hi ha un reglament mínim per tal de que tot no s’hi valgui. És recomanable llegir-lo en ingressar i respectar-lo encara què, sincerament, en quan a faltes d’ortografia va ple.
Al entrar et proposen que facis 5 tasques perquè prenguis contacte amb el modus operandi. Jo les vaig seguir i m’ho vaig passar d’allò més bé. Es tracta de llegir alguns dels relats del companys i fer el corresponent comentari. També penjar la teva primera intervenció amb un petit relat, adequar el teu perfil...
La veritat és que estic molt perduda en aquest món de les lectures juvenils de MANGA i ANIME, en quant a les pelis portades al FANFIC són totes de grans llibre excepte algunes com Star Wars, em refereixo a El señor de los anillos, Narnia, Harry Potter, Crepúsculo...
M’agraden més les creacions individuals en les que pots participar o comentar però entenc que això no és l’esperit dels FANFIC. Estava buscant en alguna d’aquestes pàgines alguna història per resseguir de la famosa sèrie LOST però el que he trobat es tot molt antic i apareix en pàgines específiques com LOSTPÈDIA, Lostzila, o PERDIDOS POR LOST...
Finalment he decidit participar a l’apartat de microrelats de TOP FANFIC. La idea que he tingut i que, de fet, no és nova, es pujar un quadre d’un autor clàssic, en aquest cas d’en Edward Hopper i realitzar un relat inspirat en ell.


L’experiència ha estat molt bona. I trobo que pot ser aplicada a les classes. De fet és un exercici totalment interdisciplinari ja que afecta a les matèries de Llengües, Història i Socials, Visual i Plàstica, Religió, Filosofia i d’altres. Els alumnes tenen la oportunitat de conèixer, descobrir els autors més significatius de la pintura i escultura de tots els temps i a l’hora treballar aspectes de creativitat, de tipologies textuals, de parts d’un relat, dels elements poètics,...
ACTIVITAT AMB TOPFANFICS.COM
Alumnes de 1r Batxillerat
El alumnes s’obren un compte a aquesta web i participen en aquest exercici:
-Ves a “La ciudad de la pintura” i d’acord amb la selecció de quadres que us dicti el vostre professor de Història (o de Història de l’Art, o de Socials, o de Visual i Plàstica), escolliu un, el que més us motivi.
Exemple:



“La balsa de la Medusa” Theodore Gericault
Ara fareu un relat curt tot cuidant els següents aspectes:
-Escolliu el gènere: poesia, narrativa, teatre
-Punt de vista, personatges, espai i temps
-És important cuidar l’ambientació espai-temps, per la qual cosa haureu de consultar algunes pàgines que us poden posar en antecedents del que representa el quadre. Buscadors:
Una vegada tingueu feta la fitxa la penjareu a TOPFANFICS.COM.
També haureu de participar fent un mínim de dos comentaris dels treballs dels vostres companys , tenint cura de ser constructius i d’aportar idees interessants que permetin al vostre companys millorar la seva composició.
En quant a les competències crec que la competència d’aprendre a aprendre queda coberta al haver de buscar informació per aconseguir un objectiu i haver de destriar entre tota aquesta informació aprofitant solament el que pot servir per a l’exercici de l’alumne. El fet d’haver de inscriure’s en una pàgina per participar, haver d’escollir una pintura entre moltes, o fer una crítica constructiva als companys fomenta la competència d’autonomia i iniciativa personals. Aquesta última també té a veure amb la competència comunicativa, però sobretot el fet d’inventar una història adaptant-la a una imatge, fa que l’alumne hagi de utilitzar els recursos comunicatius de la llengua; també sabent utilitzar diferents tons i discursos quan l’estudiant està creant o quan està fent crítica d’una obra. I no cal dir que la competència digital es posa en marxa en l’ús d’un FANFIC com a recurs 2.0 per a realitzar pràctiques de la matèria de Llengua castellana.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada