dimarts, 23 de novembre del 2010

La meva experiència amb les xarxes socials

Les xarxes socials estan concebudes com lloc de trobada, un bon lloc per tenir relacions, formar comunitats d'afinitats. En aquest espais es poden compartir continguts amb gent d'interessos similars. Pots construir el teu perfil, pujar fotos, vídeos i posar-te en contacte amb amics. Potser ens proporciona una visió de les persones més propera de la que estem acostumats.

Encara que estic apuntada a varies xarxes socials no les faig servir gaire per falta de temps. Al principi em vaig resistir a apuntar-me al Facebook perquè els meus companys deien que els alumnes et demanaven per entrar-hi. Aquest estiu vaig estar fent un curs de Permacultura (treure el màxim profit de la terra sense fer-la malbé) i tot el grup vam dir d'obrir un Facebook per mantenir-nos en contacte i per a estar al dia de les novetats.
La veritat és que no li acabo de trobar la gràcia. Pots xafardejar i aprofitar algun contacte però si realment vols entregar-te a la xarxa necessites un temps del qual jo no disposo.

També em vaig apuntar a una xarxa de tecnologia i educació que es diu Amicus-Espiral perquè m'interessa un grup de treball que es diu L' escola del segle XXI, encara que reconec que finalment no he participat gaire.
Buscant per la xarxa he trobat una pàgina en castellà (jo sóc profe de Llengua i literatura castellanes) que m'ha semblat força interessant, és diu genmagic.ning.com ,és un portal social-colaborativo que proposa l'intercanvi de continguts educatius i d'experimentació i alhora la creació d' aplicacions educatives. M'he donat d'alta i estic a la espera d'aprovació.

Vaig preguntar als meus alumnes sobre com utilitzaven Facebook, Fotolog o Messenger i sobre la possibilitat de fer-ho servir per intercanviar informació relacionada amb l'escola. No sé si som conscients de que per a ells aquests espais són el seu territori; encara que es creessin grups específics per treballar temes de l'escola no ho veien clar; els semblava una invasió del seu espai, el seu temps, etc. Realment els entenc. Per a fer servir aquests espais i per a crear intercanvi de coneixements hauríem de canviar abans els continguts, l'enfocament...

D'altra banda en moltes d'aquestes xarxes ens dediquem a enviar-nos enllaços i informació que emmagatzemem i etiquetem (Delicious) i que després no tenim temps per a pair i gestionar.
De què ens serveix tanta informació si després no tenim temps ni per preparar mitjanament bé les classes diàries. Tinc carpetes plenes de enllaços que no em miraré mai.

Diem, aquesta xarxa és genial per a temes d'educació i coneixement perquè ens permet matenir-nos en contacte amb gent afí. Sí però fas multitud de troballes meravelloses que després no tens temps de aplicar. Sento ser una veu tan crítica, potser és un problema personal i tinc menys temps per allò de tenir fills, obligacions familiars, ...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada